Brevet

Duiken is niet moeilijk maar zoals bij elke sport zijn er altijd een paar dingen die je moet weten en dus ook moet oefenen. Een duikopleiding is de eerste stap op weg naar een zeer boeiende hobby want je duikersleven begint pas echt als je zelfstandig en veilig kunt duiken, waar dan ook ter wereld. Het duikteam binnen NOAV bestaat al meer dan 40 jaar en is een mix van jonge en oudere duikers, dames en heren, waarbij de leeftijden variëren van 10 tot ver boven de 50 jaar.

Binnen NOAV zijn een aantal instructeurs en duikers bij het duiken en trainen betrokken:

  • Jos Moors (2*I): opleidingen, trainingen, buitenduiken
  • Eric Stefens (2*I): opleidingen, trainingen, buitenduiken
  • Bas Reijnen (2*I): opleidingen, trainingen, buitenduiken 
  • Frank Peeters (1*I): ScubaDoe, buitenduiken
  • Paul Caelen (1*): NOAV bestuurslid
  • Iris Storms (2*): Scubadoe
  • Bas Peeters en Cindy Caelen: Scubadoe
  • Marcel Machiels (2*I): 

Voor de inhoudelijke toelichting van brevetten en opleiding klik hier.

Wat heb je nu nodig om te kunnen duiken:
De meest gestelde vraag bij het begin van een duikopleiding is altijd wat er allemaal aan materiaal nodig is en wat het kost. Deze laatste vraag is moeilijk te beantwoorden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn tegenwoordig veel materialen via Ebay of Marktplaats verkrijgbaar maar dan loop je natuurlijk altijd enig risico bij schade of problemen. Wat je in ieder geval nodig hebt (al dan niet tweedehands) is een duikuitrusting en een bewijs van duikkeuring.De vereniging heeft een aantal ademautomaten, duikflessen en trimvesten voor opleidingsduiken in bezit dus het is niet direct nodig om een hele uitrusting aan te schaffen.

 

Snorkel- en duikuitrusting zwembad:

De basisuitrusting dien je zelf aan te schaffen en kost je nieuw ongeveer 150 Euro. Deze bestaat uit de onderdelen: duikbril, snorkel, binnenvinnen voor het zwembad en een loodgordel. 

Buiten duiken:
Indien je zeker weet dat je met de opleiding verder wilt heb je om in buitenwater te kunnen duiken nog extra spullen nodig die samen ongeveer 600 Euro zullen gaan kosten: duikpak, duikschoenen en handschoenen, buitenwatervinnnen, duikmes en een duikhorloge. Deelnemers aan de 1-sters opleiding mogen het eerste jaar gebruik maken van de duiksets (fles met trimvest en automaat incl. console) welke de vereniging in haar bezit heeft. Daarna dienen persoonlijk nog de volgende zaken te worden aangeschaft (kosten nieuw ongeveer 1400 Euro): automaat, jacket, duikfles, console met manometer, dieptemeter en kompas. Als optie nog een duikcomputer (200 Euro) en een duiklamp (300 Euro). Uit voorgaand overzicht blijkt dat je voor een complete nieuwe duikuitrusting minimaal 2000 Euro kwijt bent.

Duikkeuring:
Conform eisen gesteld door de NOB dien je als duiker een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport te hebben. Deze keuring mag je niet door je eigen huisarts laten doen maar door een sportarts die verstand heeft van specifieke duikkeuringen. Deze keuring bij een SMA (Sport Medisch Adviescentrum Roermond of Sittard, of duikarts NOB in Sittard) kost ongeveer 100 Euro maar wordt in veel gevallen via de ziektekostenverzekering vergoed.

Locatie buitenwaterduiken:
De buitenwaterduiken vinden voor duikers in opleiding meestal plaats in de Boschmolenplas te Panheel. Om hier te duiken moet je entree betalen of een abonnement nemen. Een abonnement kost 130 Euro, de losse entreeprijs is 10,00 Euro. Verder wordt er door onze duikers veel gedoken in Noord-Brabant, Gelderland, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer in Zeeland, de Noordzee, diverse locaties in België en Duitsland.

Los van het NOAV lidmaatschap heb je ook nog een lidmaatschap bij de NOB nodig. Daar zijn de volgende kosten mee gemoeid:

Contributie NOB4U ca. 50 Euro per jaar 
Jeugd tot 18 jaar ca. 29 Euro per jaar
Prijs NOB logboek 12 Euro, luxere versie 24 Euro
Instructieboeken voor de 1*, 2* en 3* opleidingen kosten ca. 37,50 Euro.

Onze instructeurs kunnen ook de volgende specialisaties verzorgen:

· Redden
· Droogpakduiken
· Onderwateroriëntatie
· Driftduiken
· Wrakduiken (extern instructeur)
· Nitrox basis (extern instructeur)

 

Duiken voor de jeugd:

De ScubaDoe snorkel- en duiklessen voor kids (8-14 jaar) zijn van 18.15 tot 19:00 uur. Op dit moment zit de ScubaDoe opleiding helaas vol en hanteren wij een wachtlijst voor nieuwe aanmeldingen. Voor het volgen van deze opleiding vragen wij minimaal zwemdiploma C en minimumleeftijd 8 jaar.

Na deze opleiding kunnen ze doorstromen naar de  jeugd 1*-opleiding.

 

Activiteiten en duikreizen:

Regelmatig worden er andere activiteiten georganiseerd zoals samen uit eten, barbecueën na een duik, duikweekends in Zeeland of duikvakanties in bv. Egypte. Niets is verplicht maar het is altijd erg gezellig. 

Extra info of proefduik maken:
Voor verdere informatie of het maken van een proefduik kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© SV NOAV Zwemmen. All Rights Reserved. 2013-2020