Elementair

Leszwemmen is een belangrijke activiteit binnen de vereniging, daarnaast willen we het plezier in zwemmen promoten. Er zijn lessen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Volwassenen

Voor volwassenen is er leszwemmen op woensdagavond van 19.15 uur tot 20.15 uur. Op de zaterdag is er beperkt leszwemmen voor volwassenen van 17.30 uur tot 18.10 uur en 18.15 uur tot 18.55 uur.

Kinderen / jongeren
Voor kinderen en jongeren is het leszwemmen op zaterdagmiddag van 15.00 uur tot 18.55 uur. Er wordt gezwommen in groepen van 45 minuten (een half uur les, 10 minuten vrij zwemmen; 5 minuten hebben wij nodig voor het wisselen, aankleden etc.)

Diploma's
N.O.A.V. verzorgt de opleiding voor alle zwemdiploma's en dat zijn er nogal wat. Klik op de onderstaande link en u wordt verbonden met de pagina van de Nationale Raad Zwemdiploma's waar alle eisen van de diploma's staan. Kies boven in beeld " Nationaal Zwemdiploma" om de informatie te bekijken.
www.nationaalzwemdiploma.nl
We beginnen met puppy 1, 2 en 3. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Vervolgens gaan we verder met A, B en C en de basisdiploma's zwemvaardigheid 1, 2 en 3. De bijdrage hiervoor is €5,00 per diploma.

Instructeurs / -trices
De zwemlessen worden gegeven door "eigen" zweminstructeurs / -trices die hiervoor erkende opleidingen hebben genoten via de K.N.Z.B. en / of N.K.S. In 1966 werd gestart met leszwemen waarvoor enkele zweminstructeurs/trices moesten worden ingehuurd, maar al in 1972 waren wij zover dat we enkele van onze eigen N.O.A.V.-leden naar de cursus zwemonderwijzen K.N.Z.B. konden laten gaan. In november konden wij met onze "eigen gediplomeerde leden" les gaan geven, vandaar de term "eigen instructeurs/trices".
In de loop der jaren hebben heel wat N.O.A.V.-leden de beroepsopleiding zwemonderwijzer K.N.Z.B. met goed gevolg afgesloten. Bovendien is er nog een groot aantal leden geslaagd voor zwemleider A en/of B, een erkende opleiding om zwemles te mogen geven en examens af te nemen. "Eigen N.O.A.V.-leden" als instructeurs zijn de best gemotiveerde. Ze doen het voor de club. Gewoon omdat ze het leuk vinden de kinderen zwemmen te leren.

Puppy-zwemmen
Puppy-zwemmen is een onderdeel van het leszwemmen binnen het "zwem A-B-C".
Puppy-zwemmen is bedoeld voor de beginners. Stap voor stap worden de beginners met oefeningen en spelletjes vertrouwd gemaakt met het water. Het in het water zijn is al een hele belevenis... Er vrij mee om kunnen gaan is al een volgende stap. Spetteren en spatteren, kopje onder en kijken onder water hoort daarbij. Dan drijven op de borst en rug, draaien en buitelen, kortom je vrij bewegen in het water. Springen van de kant in het water en op de kant klauteren vanuit het water. Allemaal essentiële dingen die vooraf gaan aan het leren zwemmen.

Er zijn 3 puppy-diploma's
Onze criteria zijn:

Puppy 1:
Vrij drijven op buik + rug met T-shirt aan.
Puppy 2:
Een technisch goede beenslag zowel op de buik als de rug kunnen zwemmen. Met kurk + plank kunnen zwemmen (±10m).
Puppy 3:
Een technisch goede combinatie schoolslag en enkelvoudige rugslag. Zonder plank kunnen zwemmen (±10m).

T-shirt meenemen: alle kinderen die Puppy 1 nog niet hebben.
Elke eerste zaterdag van de maand (= kijkdag) wordt geoefend met een T-shirt. We oefenen dan o.a. "het blijven drijven" voor als ze onverhoopt van de kant af in het water mochten vallen. Dan kunnen ze dat alvast.
Het T-shirt moet lekker ruim zijn, aan de hals aansluiten. De kinderen moeten een luchtbel onder hun T-shirt "vangen" en aansluitend op de rug drijven.

Instructiebad
Tijdens het lesgeven in het instructiebad zijn er geen ouders aanwezig zodat het kind de volle aandacht heeft voor de lesgever. Uit ervaring weten we dat als er ouders aanwezig zijn in het bad de aandacht van het kind niet optimaal is. Ongemerkt gaat de aandacht dan toch uit naar de vader en/of moeder en niet naar de lesgever. Bovendien is het ook voor de lesgever niet prettig als ouders aanwijzingen geven onder de les en dat gebeurd (ongewild) toch.

Alleen bij de allereerste les mogen de ouders in het instructiebad natuurlijk de hele les volgen. Tijdens de kijkdag (iedere 1e zaterdag van de maand) kunnen ouders vanaf de tribune de les volgen.

Als er problemen zijn met uw kind of gewoon vragen dan zal er zeker contact met u opgenomen worden. Zijn er van Uw kant vragen, stuur een email naar sv.noav.zwemmen@gmail om contact op te nemen. Doe dit niet tijdens de les!

Hygiëne
Zorg ervoor dat het zwembad schoon blijft, dus nooit schoenen dragen die de gangen en het bad bevuilen. Risico voor infecties. Gebruik toiletten en douches zoals het hoort en geef u kind daarvoor ook de nodige instructie.

Strikt verboden bij N.O.A.V.
Snoepen en roken in de kleedruimtes is niet toegestaan. EN NOOIT KAUWGOM, kauwgom zet zich vast, wordt hard en is bijna niet weg te krijgen. Help ons om de zaak schoon te houden.

Chloorbrilletjes zijn in principe niet toegestaan in de les. Zeker niet als ze een hulpmiddel zijn.