Duiken is niet moeilijk maar zoals bij elke sport zijn er altijd een paar dingen die je moet weten en dus ook moet oefenen. Een duikopleiding is de eerste stap op weg naar een zeer boeiende hobby want je duikersleven begint pas echt als je zelfstandig en veilig kunt duiken, waar dan ook ter wereld. Het duikteam binnen NOAV bestaat al meer dan 40 jaar en is een mix van jonge en oudere duikers, dames en heren, waarbij de leeftijden variëren van 10 tot ver boven de 50 jaar.

Binnen NOAV zijn een aantal instructeurs en duikers bij het duiken en trainen betrokken: 

  • Marcel Machiels (2*instructeur): opleidingen, trainingen, buitenduiken
  • Jos Moors (2*instructeur): opleidingen, trainingen, buitenduiken
  • Frank Peeters (1*instructeur): kidsopleiding ScubaDoe, buitenduiken
  • Paul Caelen (1*duiker): NOAV bestuurslid
  • Jack Korsten (1*instructeur): trainingen Scubadoe
  • Iris Storms (2*duikster): trainingen Scubadoe

Wat heb je nu nodig om te kunnen duiken:
De meest gestelde vraag bij het begin van een duikopleiding is altijd wat er allemaal aan materiaal nodig is en wat het kost. Deze laatste vraag is moeilijk te beantwoorden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn tegenwoordig veel materialen via Ebay of Marktplaats verkrijgbaar maar dan loop je natuurlijk altijd enig risico bij schade of problemen. Wat je in ieder geval nodig hebt (al dan niet tweedehands) is een duikuitrusting en een bewijs van duikkeuring.

 

Snorkel- en duikuitrusting zwembad:
De basisuitrusting dien je zelf aan te schaffen en kost je nieuw ongeveer 150 Euro. Deze bestaat uit de onderdelen: duikbril, snorkel, binnenvinnen voor het zwembad en een loodgordel.

Buiten duiken:
Indien je zeker weet dat je met de opleiding verder wilt heb je om in buitenwater te kunnen duiken nog extra spullen nodig die samen ongeveer 600 Euro zullen gaan kosten: duikpak, duikschoenen en handschoenen, buitenwatervinnnen, duikmes en een duikhorloge. Deelnemers aan de 1-sters opleiding mogen het eerste jaar gebruik maken van de duiksets (fles met jacket en automaat incl. console) welke de vereniging in haar bezit heeft. Daarna dienen persoonlijk nog de volgende zaken te worden aangeschaft (kosten nieuw ongeveer 1400 Euro): automaat, jacket, duikfles, console met manometer, dieptemeter en kompas. Als optie nog een duikcomputer (200 Euro) en een duiklamp (300 Euro). Uit voorgaand overzicht blijkt dat je voor een complete nieuwe duikuitrusting minimaal 2000 Euro kwijt bent.

Duikkeuring:
Conform eisen gesteld door de NOB dien je als duiker een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport te hebben. Deze keuring mag je niet door je eigen huisarts laten doen maar door een sportarts die verstand heeft van specifieke duikkeuringen. Deze keuring bij een SMA (Sport Medisch Adviescentrum Roermond of Sittard) kost ongeveer 100 Euro maar wordt in veel gevallen via de ziektekostenverzekering vergoedt.

Waar buitenwaterduiken:
De buitenwaterduiken vinden voor duikers in opleiding meestal plaats in de Boschmolenplas te Panheel. Om hier te duiken moet je entree betalen of een abonnement nemen. Een abonnement kost 115 Euro, de losse entreeprijs is 9,50 Euro. Verder wordt er door onze duikers veel gedoken in Noord-Brabant, Gelderland, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer in Zeeland, de Noordzee, diverse locaties in België en Duitsland.

Los van het NOAV lidmaatschap heb je ook nog een lidmaatschap bij de NOB nodig. Daar zijn de volgende kosten mee gemoeid:

Contributie NOB / ASA ca. 50 Euro per jaar 
Jeugd tot 18 jaar ca. 29 Euro per jaar
Prijs NOB logboek 12 Euro, luxere versie 24 Euro
Instructieboeken voor de 1*, 2* en 3* opleidingen kosten ca. 37,50 Euro.

Onze instructeurs kunnen de volgende specialisaties verzorgen:

· Redden
· Droogpakduiken
· Onderwateroriëntatie
· Driftduiken
· Wrakduiken (extern instructeur)
· Nitrox basis (extern instructeur)

ScubaDoe voor kids

De NOB-ScubaDoe-jeugdopleiding is voor kinderen van 8 tot 14 jaar en leert ze op een veilige manier omgaan met het snorkelen en/of duiken met perslucht. De snorkelopleiding bestaat uit drie niveaus (A,B en C) en na ieder niveau haalt het kind een diploma. De lessen van de snorkelopleiding vinden plaats in het zwembad in Echt. 

Activiteiten en duikreizen:

Regelmatig worden er andere activiteiten georganiseerd zoals samen uit eten, barbecueën na een duik, duikweekends in Zeeland of duikvakanties in Egypte. Niets is verplicht maar het is altijd erg gezellig. 

Extra info of proefduik maken:
Voor verdere informatie of het maken van een proefduik kunt u contact opnemen met instructeur Marcel Machiels.